Søvn er utroligt vigtigt for alle mennesker i alle aldre, men det gælder især børn, blandt andet på grund af at deres hjerner stadig er i gang med sin basale udvikling, og de lærer mange nye ting hver dag. Men hvordan sørger man så for, at ens barn får den bedst mulige søvn?
Derfor er søvn vigtigt
Hjernen bruger blandt andet søvnen til at sortere i den information, man har indsamlet i løbet af dagen. Det gælder alt, hvad man har set, hørt, mærket, tænkt og generelt brugt sine sanser indenfor. Disse oplysninger skal sættes ind i det system af viden, man allerede har, og det sker primært under søvnen.
Børn lærer mange nye ting hver dag, så det er utrolig vigtigt at få den nødvendige søvn, så hjernen kan behandle oplysningerne og bruge dem igen. Ved søvnunderskud kan det være svært at indsamle ny information samt at bruge den viden, man allerede har. Det kan påvirke både hukommelsen og humøret, så søvnen skal selvfølgelig prioriteres.
Dog handler søvnen ikke kun om det mentale; søvn spiller også en stor rolle for selve kroppen. Leddene og musklerne kan få lov til at slappe af, og cellerne bliver plejet og genopbygget. Kroppen kan slappe af uden det bevidste sinds indflydelse, og det giver os energi til at tackle den næste dag. Der er kort sagt mange ting, som søvnen er vigtig for, og derfor er det helt vitalt, at dit barn sover godt om natten.
1: Hold rummet mørkt
Mange børn er bange for mørke, men alligevel er det vigtigt at sove i mørke, da lys kan forstyrre søvnen. Det kan være svært at undgå, for nogle børn er så mørkeræd, at de slet ikke kan falde til ro i et mørkt værelse. Her kan et natlys ved døren eller en sengelampe, de selv kan tænde, være en stor hjælp.
Når det er mørkt, frigør hjernen nemlig signalstoffer, der gør os trætte, og produktionen af disse stoffer stopper, når det er lyst. Derfor gælder det om at finde balancen imellem lys og mørke, så barnet kan sove uden at være skræmt. Hvis man undgår stærkt lys såsom fra skærme en time eller to inden sengetid, vil et svagt natlys på værelset ikke have alt for store konsekvenser.
2: Sørg for at barnet er trygt
Barnet kan også føle sig utryg om natten af andre grunde. Måske frygter de monsteret under sengen eller føler sig urolig af andre grunde. Her kan det hjælpe med en tyngdedyne. En tyngdedyne er en dyne med vægt i, som lægger sig tæt op af kroppen.
Det er der mange, der finder tryghed i, og det kan forbedre ens søvnkvalitet. Mange oplever også mindre stress og angst, når de bruger en tyngdedyne. Du kan finde både en voksen og børne tyngdedyne, da dynerne typisk har en positiv effekt for alle aldre.
Det kan også give ekstra tryghed hvis barnet er glad for sin seng - elsker han eller hun Paw Patrol kan man f.eks. købe en Paw Patrol juniorseng, man kan sørge for at købe noget lækkert juniorsengetøj osv.
3: Skab en aftenrutine
Ens nattesøvn kan også forbedres, ved at man skaber en aftenrutine inden sengetid. Det kan være vaner såsom at børste tænder, at tage nattøj på, at læse eller lignede rolige aktiviteter.
Det vil blive til vaner, som hjernen og kroppen vil begynde at associere med, at man snart skal sove, og dermed falder man mere til ro som forberedelse på søvnen. Det kan føre til, at man falder i søvn hurtigere.
4: Husk aktivitet i hverdagen
Hvis dit barn har problemer med at falde i søvn, kan der ligge mange ting bag. Én af disse ting kunne for eksempel være, at kroppen simpelthen ikke er træt. Det ses i mennesker, der ikke er særligt fysisk aktive i deres hverdag.
Når man skal i seng, er hjernen træt, men kroppen er ikke, og ubalancen kan holde dig vågen. Hvis du ved, at dit barn ikke er særlig aktivt, er det en god idé at overveje, hvad du kan gøre for at opfordre til bevægelse. Måske kan I finde på noget sammen?
Lad barnet sove godt
Når dit barn sover godt, sover du også godt. Disse tips kan forbedre søvnen hos både børn og voksne, så det kan være nogle gode vaner, som I opbygger sammen.
Et sundt sovemiljø kan gøre en kæmpe forskel, så det er ikke noget, der skal undervurderes.